Preguntas frecuentes
Por qué utilizar cal a la construcción?
Si queremos construcciones con un impacto medioambiental bajo y con un impacto positivo por la salud de las personas la cal es uno de los materiales indispensables.
Para hacernos una idea de este impacto. Una obra construida con cal emite menos de la mitad de CO₂ que una obra construida con cemento. Además la cocción de nuestra cal está hecha con biomasa. Por otro lado en su proceso de carbonatación captura parte de CO₂.
El gran enemigo de la construcción es la humedad y las sales que van relacionadas con ella. La humedad por capilaridad es un hecho que ha existido siempre, pero debido a la aplicación de materiales no transpirables como las pinturas plásticas, los cementos y cementos sintéticos entre otros, estas humedades no han podido salir y se han acumulado a los muros de nuestras casas mostrándose como manchas de humedad, aparición de hongos, desplaque de mortero y/o haciendo saltar la pintura.
Todas estas patologías y con tanta frecuencia son problemas modernos, puesto que antes todos los materiales transpiraban y se ventilaba *adeqüadement. Es por eso que la solución de muchos de estos problemas es la aplicación de revestimientos de cal que permiten *transpirar las humedades que *pujen por *capilaritat.
La calç gràcies a la transpirabilitat, la poca manipulació que requereix la fan un material natural per excel·lència, que ha predominat al llarg de la història per tot el món, especialment en el mediterrani.
Les propietats antifungíques amb les que s’ha aplicat, han tenyit de blanc la costa mediterrània des de Grècia fins a Andalusia, on s’encalaven les façanes.
Cuáles son los beneficios de la cal?
El gran beneficio de la cal es su transpirabilidad e higroscopicidad. Los dos propiedades están relacionadas con la regulación de la humedad.
Un muro revestido con cal permite el paso del vapor de agua progresivamente al exterior del muro. Es por eso que en zonas de humedad es muy necesario contar con la cal como uno de los materiales principales de nuestros edificios.
La higroscopicidad es la propiedad de algunos materiales de regular la humedad ambiente.
Cuando hay un exceso de humedad la capturan a su interior y una vez la humedad ambiente tiene un déficit de humedad lo mismo material lo expulsa. De este modo se mantiene un equilibrio constando la humedad del aposento.
De dónde proviene la cal de COM-CAL?
La cal de COM-CAL es de proximidad puesto que proviene de menos de 200km de las canteras ubicadas en el Garraf (Tarragona) y en la Segarra (Lleida).
Dónde puedo encontrar vuestros productos?
Podéis encontrar nuestros productos a cualquier de nuestros puntos de venta que encontrarás clicando en el MAPA DE PUNTOS DE VENTA, para poder escoger el que más te convenga.
Morteros
Qué mortero necesito?
El mortero de Cal Hidráulica Natural COM-CAL RESTAURA NHL3,5 sirve para hacer enlucido de fondo sobre soportes cerámicos o porosos para después aplicar un acabado.
El mortero COM-CAL BASE NHL5 sirve para rejuntar piedra/ladrillo y/o tienes que subir pared. También se puede utilizar para enlucir.
Si ja tens una capa de fons/arrebossat de calç i vols fer un acabat fi remolinat o planxat/lliscat.
Qué diferencia hay entre Restaura y Base?
Los dos morteros son NHL, es decir, son Cal Hidráulica Natural. El RESTAURA es un mortero de cal hidráulica NHL3,5 y el BASE NHL5, cosa que hace el al COM-CAL BASE más resistente que el RESTAURA. Por este motivo el BASE está aconsejado para rejuntar y subir muros.
Otra diferencia, más estética es que el BASE es un mortero con un pigmento natural con un tono final de color ocre suave que lo hace muy atractivo incluso como acabado final. Mientras que el color del RESTAURA es un color blanco roto a beige.
Cómo consolidar revestimientos pétreos: morteros, piedra, rejuntados…?
En espacios interiores sin exposición de luz solar: Colofonia.
En espacios exteriores o interiores con exposición de luz solar: Tecnadis Solidus.
CONSEJOS DE APLICACIÓN:
– En ambos casos sanear bien el soporte.
– Colofonia: una vez aplicada la primera capa dejar secar, y valorar el grado de consolidación. En caso de un exceso de aplicación puede generar brillo.
Estucos
Qué diferencia hay entre el Albarium y el Deco?
El Albarium es un estuco pensado por superficies porosas y transpirables como paredes cerámicas, de tiza, mortero de cal, mortero de arcilla… La Albarium únicamente hace un anclaje mecánico, no tiene ninguna resina asociada.
El Deco por el contrario lo puedes llegar a poner sobre superficies no porosas como el cartón yeso (Pladur, Fermacell, Placo…). Cuando se coloca Deco sobre estas superficies es importante aplicar previamente la Adherefix que dará rugosidad al apoyo y así el rendimiento de Deco y la aplicación será mayor y más fácil. Uno de las otras ventajas del Deco es su dureza en intemperie, y especialmente por zonas más comprometidas como baños y cocinas. El Deco gracias a un pequeño porcentaje de resina le permite adherirse tanto mecánicamente como químicamente.
Quina és la diferència entre un morter Tradicional i un Estucal?
El morter Tradicional és una calç aèria, calç en pasta, calç magra… reposada en bassa durant 6 mesos, pigmentada (si es desitja) i barrejada amb un àrid seleccionat. És la manera com es feien els morters antigament i com es fa avui dia per restaurar les diferents obres de patrimoni que ens trobem dia a dia. Una de les propietats de la calç aèria del Tradicional sense pigmentar és la seva blancor tant pura i característica. Es serveix en pots.
L’Estucal és el què es coneix per calç hidratada. Rep aquest nom ja que no s’ha submergit la calç viva, sinó que se li ha aplicat la humitat justa per convertir l’òxid en hidròxid.
Una de les grans qualitats de l’Estucal és el seu format, ja que es serveix en sacs i això el fa més pràctic alhora del transport i més familiar per molts aplicadors que no estan acosumats a treballar amb calç aèria/calç en pasta. Per altra banda el seu elevat rendiment i a l’estar hidrofugat en massa el fa ideal per façanes però també per interiors.
Al tractar-se d’una calç hidràulica, no té la blancor pura com la calç en pasta, cosa que la fa atractiva pel seu blanc trencat. Però si es busca un blanc totalment pur només el trobarem a la calç aèria de l’Albàrium, el Tradicional o el Deco en blanc.
Quin material necesito per fer un estuc?
Si vols fer un estuc blanc per interior el més recomanable és l’Albàrium.
Si vols fer un estuc blanc trencat per interior o exterior el més recomanable és l’Estucal.
Si vols fe run estuc sobre pladur o per una zona humida el més recomanable en aquest cas serà el DECO.
Si és un estuc per una obra de patrimoni, necessitaràs el Tradicional.
Com protegir un estuc blanc?
Pels estucs blancs és molt recomanable el sabó de coco, ja que ajudar a mantenir la blancor de l’estuc i donar-li un tacte i protecció molt sedosa.
En cas de tenir un estuc blanc exposat a l’aigua és recomanable utilitzar el PROTECT que és un vernís a l’aigua capaç de resistir l’aigua i garantirà una llarga vida del parament.
Com protegir un estuc de color?
Pels estucs de color és recomanable el sabó natural que ajudarà a realçar el color alhora que el protegeix i li aporta una textura sedosa.
En cas de tenir un estuc de color exposat a l’aigua és recomanable utilitzar el PROTECT que és un vernís a l’aigua capaç de resistir l’aigua i garantirà una llarga vida del parament.
Pintures
Sobre quins suports puc aplicar pintura de calç?
Sobre parets interiors (pintura de calç interior) i exteriors (pintura de calç exterior). Aquestes parets hauran de ser materials porosos i transpirables com: ceràmica, totxo, maó, morter de calç, morter d’argila…
També es pot aplicar sobre pintura plàstica existent, sobre pedra i sobre cartró guix (Pladur, Fermacell…) però no s’aprofitarà l’avantatge de la transpirabilitat.
Sobre parets de cartró guix (Pladur, Fermacell…) es pot aplicar pintura de calç si prèviament s’aplica una imprimació: com Soliprim de KEIM.
Sobre cartró-guix (Pladur/Fermacell…) quina pintura és més recomanable?
La RESPIRA que és una pintura acrílica ecològica ens aporta una pintura amb un molt baix impacte ambiental amb alt rendiment i per tant baix consums.
La pintura de calç es podria adherir sobre un cartró guix es pot aplicar pintura de calç si prèviament s’aplica una imprimació: com Soliprim de KEIM. Degut a la naturalesa de la pintura de calç sobre parets amb sistema de plaques de cartró guix hi ha diferents absorcions: placa, encintat i emmassillat.
Sobre una pintura plàstica existent es pot aplicar pintura de calç?
Es pot aplicar sense problema, ja que hi haurà suficient adherència. La qüestió és que no hi haurà transpirabilitat degut a la pintura plàstica existent que farà de barrera perquè la paret puguir respirar.
És recomanable decapar o polir la pintura prèvia per així obrir el poro de la pintura plàstica i així generar punts de transpirabilitat.
Quines diferències hi ha entre una pintura de calç i una pintura acrílica ecològica com la Respira?
- La pintura de calç COM-CAL és transpirable.
- La pintura de calç COM-CAL és mineral i natural.
- La pintura de calç COM-CAL té el certificat de Compostos Orgànics Volàtils COV A+.
- La pintura RESPIRA és netejable amb fregament humid, mentre que la pintura de Calç no és recomanable fer-ho.
- Les dues pintures tant la de calç com la Respira són pintures pensades amb molt pocs additius i que aquests siguin el més respectuosos possibles amb el medi ambient i la salut humana. És per això que estem en constant millora de les pintures per reduir els seus components i millorar-los. Actualment la pintura de calç està per sota del 5% d’additius, la Respira al 15% i una pintura plàstica convencional està entre el 30-50%.
Quina diferència hi ha entre la pintura de calç interior i l’exterior?
La única diferència és que la pintura exterior conté un hidrofugant per fer resistent la pintura a la intempèrie. Mentre que la pintura interior al no necessitar-lo hem preferit treure’l per reduir la quantitat d’additius associats en els ambients interiors seguint la filosofia de COM-CAL que busca uns espais saludables i sense o amb baix impacte al medi ambient.
SATE
Amb quins aïllaments es pot fer un SATE transpirable amb COM-CAL?
Nosaltres treballem amb tres aïllaments: suro natural expandit, fibra de fusta i llana de roca.
Cadascun té propietats diferents dels altres que els permeten fer molt competitius.
Quin estalvi energètic puc aconseguir amb un SATE?
Tot i que dependrà de cada cas: gruix d’aïllament, material d’aïllament, consums previs, ubicació de l’edifici. Es calcula que s’aconsegueix un estalvi energètic del 20% com a mínim, complint exigències del CTE (Codi Tècnic de l’Edificació)
Què vol dir SATE?
SATE és l’acrònim per Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior. És un Sistema estanderitzat en la seva col·locació tot i que té diferents variants, segons els fabricants i aplicadors.
Per què SATE/Aïllament per l’Exterior i no aïllar per l’interior?
El SATE té grans avantatges envers un aïllament per l’interior:
- Es protegeix tot l’edifici de les inclemències del temps. Això suposa evitar els ponts tèrmics. Per tant punts que poden ocasionar desperfectes en l’edifici de tot tipus de més i menys gravetat. És l’opció més eficient ja que abrigues tot l’edifici.
- L’aïllament interior provoca que el punt de condensació es trobi just entre el mur exterior i l’aïllament interior, provocant problemes per condensació com humitats amb tot el que comporta: fongs, desperfecets, etc…